Branża spożywcza, gastronomia

Warunki dla lokalu gastronomicznego

Pytanie do redakcji: Witam! Jestem w trakcie otwierania lokalu gastronomicznego (pizzerii) i napotkałem kilka problemów. Według wymagań dla zakładów gastronomicznych (Dz.U. 2002 Nr 91, poz. 811) wysokość pomieszczeń w części produkcyjnej powinna wynosić minimum 3,3 m, a w pomieszczeniach magazynowych,…

Wymagania sanepidu dla lokalu gastronomicznego

Pytanie czytelnika: Odpowiedź redakcji: Dziękujemy za pytania dotyczące przekształcania lokalu gastronomicznego. Oto nasze odpowiedzi: Projekt technologiczny: Projekt musi być dostosowany do nowych funkcji lokalu. Choć lokal wcześniej działał jako bar, nowa działalność gastronomiczna wymaga odpowiedniego rozplanowania stanowisk. Możesz spróbować wykonać…

Mały magazyn z mrożonkami – wymagania sanepidu

Pytanie czytelnika: Witam, Planuje otworzyć własny biznes, małą dystrybucję mrożonych ryb oraz owoców morza (wymagana temperatura przechowywania -18’C, towar pakowany w szczelnie zamknięte foliowe worki, oraz kartony zbiorze). Na większość towaru planuje wynająć miejsce na niezależnej chłodni składowej posiadającej wszystkie…