Forum przeznaczone dla pracowników sanepidu i tych, którzy mają do nich pytania.
Proszę o wyjaśnienie pisma, które otrzymałem z sanepidu.
Około 2 tygodnie temu złożyłem wniosek o uzgodnienie projektu technologicznego dla inwestycji: lokal gastronomiczny w budynku handlowo-usługowo-mieszkalnym wraz z projektem budowlanym. Projekt wykonywało biuro projektowe z Gdańska z wieloletnim doświadczeniem. Wczoraj dostałem odpowiedź z sanepidu, że wiele zagadnień nie zostało opisanych w projekcie, takich jak np.: wielkości wymian powietrza, lokalizacji czerpni, sposobu odzysku ciepła itp. I teraz moje pytanie: co u licha mają wspólnego te wszystkie wymienione w piśmie parametry ze sprzedażą piwa i napoi, bo nic innego w lokalu nie będzie sprzedawane. Proszę o wytłumaczenie osoby, które znają sie w temacie, bo moja projektantka jak to przeczytała, to wnet doznała szoku (nigdy wcześniej nie spotkała się z takimi wytycznymi sanepidu, mówiła, że nawet w niektórych miastach, to można nawet samemu naszkicować sobie projekt i to wystarcza, a tu takie cyrki). Dodam jeszcze, że lokal znajduje się w piwnicy, wszystkie pozwolenia od Wojewódzkiego Sanepidu już otrzymałem (bez żadnych profesjonalnych projektów, po prostu naszkicowałem na kompie i tyle). Dziękuję za wszelkie odpowiedzi:)
Takie listy to najlepiej sprawdzać razem z adwokatem lub radcą prawnym. Zazwyczaj nie ma potrzeby opiniowania projektu wentylacji.
Opiniuje się projekt budowlany tylko pod kontem sanitarno-higienicznym.
Natomiast jeżeli ma być to projekt technologiczny to nie ma żadnego przepisu, który nakłada obowiązek opiniowania takiego projektu.
Praktyka pokazuje jednak, że aby szybko załatwić takie sprawy, najlepiej podczas zbierania dokumentacji wybrać się bezpośrednio do lokalnego oddziału Sanepidu, aby uzyskać informację na temat miejscowych "zwyczajów" i interpretacji przepisów.