Sprzedaż produktów regionalnych a Sanepid

Pytanie czytelnika:

W prowadzonym Centrum Informacji Turystycznej, chcielibyśmy wprowadzić do sprzedaży produkty regionalne, takie jak miody, zioła, kawy itp. Wszystkie produkty pakowane w opakowania uniemożliwiające bezpośredni kontakt z żywnością.

Czy sprzedaż taka podlega nadzorowi / zgłoszeniu do Powiatowej Stacji?
Jeśli tak to jakie formalności musimy dokonać ?

Towar dostarczają lokalne firmy i to one go wytwarzają. My tylko oferowalibyśmy odsprzedaż takich produktów dla turystów.

Z góry dziękuję za pomoc 🙂

Odpowiedź eksperta:

Sprzedaż żywności podlega nadzorowi właściwej stacji.

Jeżeli sprzedaż żywności będzie tylko poboczną działalnością a nie podstawą działalności oraz wszystkie produkty będą opakowane i trwałe mikrobiologiczne wystarczy złożyć wniosek o wpis do rejestru. W przeciwnym wypadku należy złożyć wniosek o zatwierdzenie i o wpis.

O szczegóły najlepiej zadzwonić do właściwej stacji ze względy na siedzibę.

Produkty trwałe mikrobiologiczne

Odpowiedź eksperta w sprawie sprzedaży produktów regionalnych w CIT zrodziła u czytelnika dodatkowe pytanie. Co to znaczy, że produkty są trwałe mikrobiologicznie.

Możesz przybliżyć co oznacza trwałe mikrobiologicznie? Bo z tego co znalazłem chodzi o to że mają mieć datę przydatności.

Będzie to działalność zdecydowanie uboczna, około 20 produktów regionalnych takich jak np. miód w słoikach, pyłek miodowy i inne wyrobu pszczelarskie oraz kawa żołędziowa (w opakowaniu), soki lokalnych producentów, mieszanki ziołowe (przyprawy) itp. Wszystko zapakowane szczelnie, czyli tak że nie ma możliwości dostania się do zawartości (kontaktu ze środkiem spożywczym) bez widocznego naruszenia opakowania.

Odpowiedź eksperta:

W wielkim uproszczeniu trwały mikrobiologiczne to taki, który nie wymaga szczególnych warunków przechowywania, np. kawa, herbata, gumy do żucia, cukierki itp.

Zgodnie z naszą wiedzą tego typu działalność wymaga tylko zgłoszenia – wniosek o wpis, ale znając różne interpretacje w poszczególnych rejonach kraju najlepiej pytać się u źródła.

Art. 63 ust.2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia mówi tylko tyle:

„Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:

  • Przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologiczne;”
Zobacz też:  Podawanie kawy w sklepie ze zdrową żywnością
Podziel się z innymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *